Čokoládový fondant
Poměrně výjimečně se stane, že nějaký dezert miluje celá naše rodina do jednoho. Ale tenhle je naším favoritem už několik let a pořád se neomrzel. Recept je s drobnými úpravami převzatý z kulinářského časopisu Apetit speciál.
Nákupní seznam na 4 fondanty:
Fondant
- 120 g tmavé čokolády (aspoň 70 %)
- 50 g změklého másla + něco navíc na vymazání formiček
- 120 krupicového cukru
- 4 vejce
- 40 g hladké mouky
Coulis
- 400 g mražených nebo čerstvých malin/borůvek/višní
- 100 g moučkového cukru
- šťáva z 1 citronu
- (šlehačka)
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout na cca pokojovou teplotu. Je rozumné nerozpouštět ji zcela v lázni, ale nechat v ní ještě drobnější kousky nerozpuštěné čokolády, která se rozpustí mimo lázeň a zbylou čokoládu ochladí. Máslo s cukrem vyšleháme. Zašleháme postupně jedno po druhém vejce a poté vlažnou čokoládu. Ztlumíme rychlost a přimícháme mouku.
Myslím si, že klasické muffinové formičky jsou na fondanty příliš malé, já používám muffinový tvar, ale větší velikost (objem cca 150 ml). Můžeme asi použít i porcelánové, či nějaké jiné, to už záleží na nás. Vybrané formičky vylijeme rozpuštěným máslem a naplníme do 3/4 těstem.
Rozhodně nejproblematičtější částí je doba pečení. U většiny ostatních pečených moučníků je to minuta sem, minuta tam, správnost upečení lze poznat po čichu i podle barvy. Ovšem fondanty jsou mršky a pravděpodobně se nám na poprvé nepodaří. Mně se nepodařily asi pětkrát. Každá trouba peče jinak (naše například víc nepeče, než peče), takže musíme opravdu sami vyzkoušet, jak nám to bude vyhovovat a vycházet. V původním receptu píší péct na 180 °C 8 minut. Já peču na 200 °C a čas dle odhadu.
Ještě před pečením je asi dobré připravit si coulis, abychom se pak nemuseli stresovat. Ovoce dáme do kastrůlku, přidáme cukr, citron a svaříme. V případě potřeby doléváme vodu (u mraženého není většinou třeba). Propasírujeme přes cedník a popřípadě ještě svaříme na požadovanou hustotu.
Upečené fondanty vyklopíme na talíř, vedle nalijeme coulis a případně doplníme šlehačkou.
TIP: Fondant si lze připravit i den či více dnů dopředu a zcela bez úhony nechat v lednici (nebo i delší dobu uschovat v mrazáku), máte tak další dny dezert bez práce za pár minut.
Komentáře
Okomentovat