Čokoládový valentýnský dort
Původně valentýnským nebyl, ale mohl by být! Tmavý korpus zvnějšku promazaný světlým krémem avšak ukrývající čokoládové srdce je ideální volbou pro každého milovníka čokolády. Není to recept na úplně krátkou dobu, ale prostoje během pečení a chladnutí se dají využít pro online hodiny nebo například úklid. Pokud tedy máte volnější den a někoho, komu byste dort darovali (sníst ho sám/sama u sebe v pokojíčku je též velmi přijatelná varianta), jste tu správně. Základy receptu jsou z blogu catandcook.cz.
Nákupní seznam pro 2 formy s průměrem 23-24 cm:
Těsto:
- 160 g másla
- 540 g hladké mouky (já míchala i s celozrnnou)
- 130 g kakaa
- 3 lžičky jedlé sody
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 650 g cukru krystal (yes, it is a lot)
- 2 špetky soli
- 4 vejce
- 400 ml mléka
- 300 ml silné kávy
Čokoládová ganache:
- 200 g 70% čokolády
- 80 g másla
- 200 g smetany min. 30 % (1 kelímek)
- 1 lžíce cukru krupice
Máslový krém:
- 250 g másla
- 100 g cukru moučka (ale krystal se taky snese)
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce rumu
- zchladlý pudink uvařený v 250 ml mléka (je tužší)
Zdobení:
- 200 g 55% čokolády
- kakaové máslo na rozředění (popřípadě lze i normální máslo)
- bonbony
Vybavení, které se hodí, ale přežijete bez něj:
- cukrářská stěrka
- otočný podnos na dort
- plnicí lahvička na polevu
1) Nejprve připravíme korpusy. Vejce vyndáme ven z lednice a necháme je minimálně hodinu stát, aby získala pokojovou teplotu. Máslo rozpustíme a také necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Zapneme troubu na 180 °C. Smícháme sypké ingredience v míse robota a promícháme je, aby se barvy spojily. V druhé míse spojíme a rozmícháme též mléko, vejce pokojové teploty a máslo pokojové teploty. Pomalu mícháme v robotovi a nalijeme tekutou směs do sypké směsi. Poté postupně a pomalu přidáme teplou kávu. Necháme spojit těsto. Dvě dortové formy o průměru 23-24 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. těsto do nich rozdělíme a pečeme v troubě, dokud zapíchnutá špejle není po vytažení suchá (40 minut+). Když je, korpusy vyndáme, přikryjeme utěrkou, necháme vychladnout a připravíme ganache.
2) Čokoládu nasekáme na malé kousky (2-3 mm) a dáme do mísy. V hrnci rozehřejeme smetanu s cukrem a vřelou ji nalijeme na čokoládu. Necháme 10 minut stát a poté rozmícháme. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vymícháme do hladka. Necháme 2 hodiny bez míchání stát. Nemíchejte, ganache by se mohla zkazit. Vyndáme si máslo z lednice a uvaříme a necháme stát pudink na máslový krém.
3) Když máme ganache odpočatou a korpusy vychladnuté, připravíme máslový krém. Změklé máslo nakrájíme do robota, přidáme postupně ostatní ingredience a vyšleháme do krémové konzistence.
4) Oba korpusy rozkrojíme napůl. Spodní část umístíme na otáčivý podnos, po obvodu rozkrojené části potřeme světlým krémem, uprostřed vyplníme ganache, přiklopíme horním dílem, potřeme krémem a ganache a opakujeme stejný postup dále s druhým korpusem. Nakonec nám musí zbýt ještě světlý krém. Ganache patří celá do vnitřní části. Dort potřeme světlým krémem ze všech stran, pomocí stěrky zarovnáme okraje a pokusíme se vytvořit nahoře co nejostřejší hranu. Dáme vychladit do lednice.
5) Rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu s (kakaovým) máslem a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Cílem je docílit toho, aby nebyla příliš tekutá a netvořila nám místo stékanců dole jezera. Můžeme zkusit například na okraj misky, jak rychle teče. Když je dort chladný a krém na dotek tužší, vyndáme ho z lednice, čokoládu nalijeme do lahvičky (popř. zdobicího sáčku) a jdeme po obvodu a jemným zmáčknutím necháme čokoládu stékat. Poté vyplníme i horní povrch dortu a po obvodu umístíme bonbony. Necháme zchladnout v lednici.
(6) Pokud byste chtěli dát doprostřed něco většího jako je srdíčko a nadzvednout ho, udělala jsem to opět pomocí čokolády. Na zchladlý zatuhlý povrch na určené místo jsem po vrstvách nanášela čokoládu, která už byla na pokraji ztuhnutí a po každé vrstvě nechávala chladit. Když měla čokoláda požadovanou výšku a byla tak akorát měkká, umístila jsem na ni srdíčko. Omlouvám se za vágní výrazy, ale já všechno dělám podle oka a pocitu.
Komentáře
Okomentovat