Lasagne podle Zdeňka Pohlreicha

Recept na lasagne jsem našla na stránkách iprima, a když jsme je doma vyzkoušeli, hned jsem věděli, že se zařadí do našich stálých jídel. Hlavně tedy proto, že je vynášel do nebes i můj bratr, u něhož je každé jídlo sázka do nejistoty. Nenechte se odradit delší přípravou, protože výsledek opravdu stojí za to!







Nákupní seznam:

Masové ragú

  • 800 g mletého masa (nejlépe hovězího)
  • 2 mrkve
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1,5 cm silný plátek celeru
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • muškátový oříšek, sůl, pepř
Bešamel

  • 600 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 menší cibule
  • 1 ks bobkového listu
  • 3 ks hřebíčku
  • muškátový oříšek, sůl, pepř
Dále 

  • 12 - 16 plátů na lasagne
  • 100 - 200 g strouhaného sýra
Nejprve si připravíme ragú. Na olivovém oleji osmažíme cibulku, nakrájenou mrkev a celer a restujeme do změknutí. Pak přidáme stroužky česneku a necháme ještě 2 minuty opékat. Přidáme maso a opékáme, dokud se nevyvaří šťáva. Poté podlijeme červeným vínem a necháme dusit. Když se víno vyvaří, přidáme rajčata a vývar a necháme spojit.

Mezitím si připravíme bešamel. Do rendlíku dáme mléko, bobkový list, cibuli (zapíchneme do ní hřebíčky) a 5 minut povaříme. Během toho si ve vedlejším hrnci připravíme jíšku. Rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a vytvoříme konzistenci kašičky. Poté postupně přimícháme přeceděné mléko a metličkou smícháme tak, aby nevznikly hrudky. Chvíli povaříme, přidáme muškátový oříšek, sůl, pepř a odstavíme.

Připravíme si zapékací mísu. Pokud máte nádobu větší (např. 30 x 30 cm), doporučuji připravit bešamelu dvojité množství, pan Pohlreich ale používá menší nádobu, proto to pro něj takto stačí. Pro představu umísťuji odkaz na videorecept

Předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme lasagne. Je třeba je před pokládáním do nádoby chvíli povařit, aby nebyly tvrdé. Při vaření dáváme velký pozor, aby se pláty neslepily (Proto používám širokou pánev a vařím je jen po dvou nebo třech.). 

Mísu potřeme bešamelem, na něj dáme vrstvu lasagní, ragú, bešamel, lasagne, ragú atd. Poslední vrstvu tvoří bešamel, který bohatě posypeme strouhaným sýrem. Dáme péct do trouby asi na 40 minut (jsou hotové, když se na povrchu udělají hnědé flíčky.

Pokud chcete udržet při krájení tvar, nechejte lasagne vychladnout a před podáváním jen lehce zahřejte. Ale upřímně, když vytáhnete vonící plech z trouby, poslední věc, nad kterou přemýšlíte je, jak to bude vypadat na talíři :). 

Dobrou chuť!




Komentáře

Oblíbené příspěvky