Kuřecí stripsy
Vzhledem k tomu, že jsme teď všichni tak nějak zavření doma kvůli koronaviru, měla jsem zase čas vrátit se sem. Musím říct, že zažívat nostalgické pocity bych asi neměla, ale vzhledem k tomu, že to je 3/4 roku od posledního receptu tady, se to docela nabízí. Nový recept pochází s drobnými úpravami od mého oblíbeného sluníčkářského kuchaře Majkla (odkaz na video https://www.youtube.com/watch?v=i0CWTKWkof4). Takže pokud máte taky čas, což teď docela předpokládám, můžete se pustit do vaření. A určitě mi dejte zpětnou vazbu!
Nákupní seznam:
- 5 vykostěných kuřecích prs
- (0,5 litru kuřecího vývaru)
- (šťáva z 1/2 citronu)
- 400 g hladké mouky
- 3 čerstvá vejce
- 5 lžíc čerstvého mléka
- 1 lžíce provensálského koření
- 1 lžíce česnekového granulátu
- 1 lžíce sladké červené papriky
- 1 lžíce pepře
- sůl
- 1 balík (500 - 750 g) neslazených kukuřičných lupínků (rozdrtíme na menší kusy)
- slunečnicový olej na smažení
Pokud máme čas den dopředu, můžeme maso nakrájené na stripsy (nudličky) naložit do vývaru smíchaného s citronovou šťávou. Mělo by to pomoci maso změkčit. Já na tento krok ovšem skoro vždycky zapomenu a jde to v pořádku i bez toho.
Připravíme si tři mísy. Do jedné nasypeme mouku, do které přimícháme po lžíci provensálského koření, česnekového granulátu, červené sladké papriky, pepře a soli. Do druhé smícháme vejce s mlékem a ve třetí si připravíme rozdrcené kukuřičné lupínky.
Nakrájené maso osolíme a poté obalujeme klasicky na řízek ve třech mísách. Lupínky pořádně přitlačíme, ať neodpadávají (tomu pomůže, když budou rozdrcené).
Rozpálíme vyšší vrstvu oleje, snížíme teplotu a klademe do ní stripsy. Chytřejší je postupovat zhruba po čtyř až pěti kusech, protože se lépe hlídají a nespálí se. Proces je totiž poměrně rychlý, smaží se cca 2 minuty z každé strany, dokud kůrka nezezlátne/nezhnědne. Poté stripsy vyndáme na talíř s ubrousky, které absorbují přebytečný olej a jeden strips rozřízneme, abychom se přesvědčili, že jsou dostatečně udělané.
A máme hotovo. Můžeme podávat se sladkokyselou omáčkou, kečupem nebo čímkoliv, co máme rádi.
Dobrou chuť!
A máme hotovo. Můžeme podávat se sladkokyselou omáčkou, kečupem nebo čímkoliv, co máme rádi.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat