Kuřecí stripsy

Vzhledem k tomu, že jsme teď všichni tak nějak zavření doma kvůli koronaviru, měla jsem zase čas vrátit se sem. Musím říct, že zažívat nostalgické pocity bych asi neměla, ale vzhledem k tomu, že to je 3/4 roku od posledního receptu tady, se to docela nabízí. Nový recept pochází s drobnými úpravami od mého oblíbeného sluníčkářského kuchaře Majkla (odkaz na video https://www.youtube.com/watch?v=i0CWTKWkof4). Takže pokud máte taky čas, což teď docela předpokládám, můžete se pustit do vaření. A určitě mi dejte zpětnou vazbu!


Nákupní seznam:


  • 5 vykostěných kuřecích prs
  • (0,5 litru kuřecího vývaru)
  • (šťáva z 1/2 citronu)
  • 400 g hladké mouky
  • 3 čerstvá vejce
  • 5 lžíc čerstvého mléka
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 lžíce česnekového granulátu
  • 1 lžíce sladké červené papriky
  • 1 lžíce pepře
  • sůl
  • 1 balík (500 - 750 g) neslazených kukuřičných lupínků (rozdrtíme na menší kusy)
  • slunečnicový olej na smažení


Pokud máme čas den dopředu, můžeme maso nakrájené na stripsy (nudličky) naložit do vývaru smíchaného s citronovou šťávou. Mělo by to pomoci maso změkčit. Já na tento krok ovšem skoro vždycky zapomenu a jde to v pořádku i bez toho.

Připravíme si tři mísy. Do jedné nasypeme mouku, do které přimícháme po lžíci provensálského koření, česnekového granulátu, červené sladké papriky, pepře a soli. Do druhé smícháme vejce s mlékem a ve třetí si připravíme rozdrcené kukuřičné lupínky.

Nakrájené maso osolíme a poté obalujeme klasicky na řízek ve třech mísách. Lupínky pořádně přitlačíme, ať neodpadávají (tomu pomůže, když budou rozdrcené). 

Rozpálíme vyšší vrstvu oleje, snížíme teplotu a klademe do ní stripsy. Chytřejší je postupovat zhruba po čtyř až pěti kusech, protože se lépe hlídají a nespálí se. Proces je totiž poměrně rychlý, smaží se cca 2 minuty z každé strany, dokud kůrka nezezlátne/nezhnědne. Poté stripsy vyndáme na talíř s ubrousky, které absorbují přebytečný olej a jeden strips rozřízneme, abychom se přesvědčili, že jsou dostatečně udělané.

A máme hotovo. Můžeme podávat se sladkokyselou omáčkou, kečupem nebo čímkoliv, co máme rádi.

Dobrou chuť!









Komentáře

Oblíbené příspěvky