Donuty
Recept pochází z edice trafikových časopísků a povedl se hned na první dobrou. Při ochutnání naprosto nebe na jazyku. Mohla bych je jíst pořád pryč, ještěže je ta dávka omezená a je nás doma pět. Tento recept rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Nákupní seznam
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vody (mléka)
- 90 g tuku (másla)
- 3 žloutky
- 5 lžic cukru krupice
- 2 lžíce rumu
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- olej
- ozdobení - čokoláda, ovoce, zdobení, sušenky
V míse vyšleháme změklý tuk se žloutky o pokojové teplotě a krystalovým cukrem. Do druhé misky dáme vlažnou vodu/mléko (vlažnost poznáme tak, že do ohřáté tekutiny dáme prst a musí nám to být příjemné, ani horké, ani studené), rozdrobíme do ní droždí a lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Do třetí mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme kvásek a vyšlehanou směs. Vypracujeme těsto, pokud je třeba, přidáme mouku nebo vodu. Vypracované těsto dáme na teplé místo kynout cca 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát (cca 1 cm), formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka a vykrojíme i středy. Vykrojené donuty necháme ještě chvíli kynout. Rozpálíme si vyšší vrstvu oleje a klademe donuty. Nutno počítat, že při smažení zvětší svůj objem, čili není dobrý nápad je tam nějak těsnat. Jde to ráz na ráz, takže si jich taky nedáváme moc najednou. Když z jedné strany zhnědnou, otočíme a smažíme z druhé strany. Poté vyndáváme donuty na talíř vyložený ubrousky a necháme zchladnout.
Zdobení je čistě na naší fantazii, můžeme donuty namočit do čokolády smíchané s kakaovým máslem (s čokoládou se pak lépe pracuje) a posypat drcenými sušenkami, použít kupované zdobení, nebo si třeba vyrobit ovocný rozvar (já použila maliny a cukr). Rozvar funguje také dobře jako druhá vrstva na hořké čokoládě.
Komentáře
Okomentovat