Kynutý koláč s rybízem

A máme tu další recept ze série "Co vše lze najít v trafikových časopíscích". Tentokrát jsem objevila kynutý koláč s rybízem a po menších úpravách - například zmenšení dávky na těsto, protože když vám ho polovina skončí v troubě, kterou pak musíte hodinu čistit a větrat tak hodiny tři, asi někde bude chyba. Každopádně doufám, že si užíváte léto a něco si třeba i upečete.




Nákupní seznam (koláčová forma o průměru 26 cm):

  • Těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 50 g cukru krupice
    • 125 ml oleje
    • 135 ml mléka
    • 2 žloutky
    • 1/2 kostky droždí
    • špetka soli
  • Náplň:
    • 250 g měkkého tvarohu
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 žloutek
    • 1/2 balíčku vanilkového pudinku
    • špetka citronové kůry 
  • Rybíz
  • Drobenka: rozpuštěné máslo + mouka + cukr rozmělnit do drobivé konzistence
Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Ostatní ingredience dáme do mísy a přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme v těsto, dle konzistence přidáváme mouku nebo mléko, ale pozor, těsto nám může vytéct do trouby, když ho bude moc (vlastní zkušenost XD). Necháme kynout na teplém místě asi hodinu. 

Vykynuté těsto vyválíme na placku, do jejího středu dáme tvarohovou náplň a od okrajů do středu zabalíme do bochánku. Vložíme do vymazané koláčové formy a vytvarujeme do krajů. Do středu nasypeme rybíz a vše bohatě posypeme drobenkou. Pečeme při 175°C dokud okraje nezezlátnou. 






Komentáře

Oblíbené příspěvky