Citronový koláč

Tento recept je z mojí oblíbené kuchařky od Heleny Rytířové Nedělní menu. Chuťově naprosto výborný dezert, ovšem musíte si dát pozor při krájení, aby byl úplně vychlazený a i tak se vám možná nepovedou ukrojit přesné kousky. Ale to nevadí, i tak ostatní skvěle ohromíte a navíc ani nestrávíte moc času v kuchyni, koláč je opravdu jednoduchý.





Nákupní seznam:

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce studené vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • balíček fazolí nebo rýže
Náplň
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 4 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • šťáva ze 3-4 velkých citronů
Sníh
  • 4 bílky
  • 120 g moučkového cukru


Smícháme ingredience na těsto (kromě fazolí!) a propracujeme rukama hladké těsto. Konzistenčně se podobá lineckému. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Z hotového těsta uděláme kouli a uložíme v potravinářské folii na 20 minut do lednice. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem. 

Těsto vyndáme z lednice a oddělíme 1/3. Z větší části vyválíme velmi tenký plát, který přeneseme přehozený přes váleček do formy. Měl by přesahovat na okraje. Pokud se potrhá, normálně ho rukama natlačte na příslušné místo. Pak si vezmeme menší část, rozválíme na proužek a doplníme okraje. Pokud se vám stane, že kousek těsta zbude, můžete ho použít třeba do tartaletkové formičky nebo jakékoliv jiné menší, kterou máte doma. Těsto by mělo pokrýt celý vnitřek formy bez trhlin.

Korpus se předpéká bez náplně. Aby udržel tvar, vyložíme ho pečicím papírem a nasypeme na něj fazole. Pečeme 15 minut na 175 °C. Poté vyndáme fazole, těsto na dně propícháme vidličkou a vrátíme na cca 10 minut zpět do trouby, dokud nezačne zlátnout. Korpus vyndáme a necháme vychladnout. Fazole si schováme pro další pečení.

Nyní se přesuneme na náplň. Odměříme si 750 ml vody, z níž část dáme bokem a rozmícháme v ní pudinkový prášek. Zbylou část dáme do hrnce se silným dnem, přidáme máslo, žloutky a cukr a uvedeme do varu. Poté přidáme pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě. Když směs zhoustne, odstavíme a přidáme vymačkanou šťávu z citronů. Náplň po naběračkách dáváme na korpus a necháme vychladnout.

Ušleháme sníh z bílků a na konci šlehání přidáme cukr. Naneseme na vychlazený základ a snažíme se vytvořit vlny. Poté dáme formu na několik minut zpět do trouby, aby špičky sněhu zezlátly. Poté koláč vyndáme a necháme dokonale vychladnout.





Komentáře

Oblíbené příspěvky