Polonahý kávovo-karamelový dort
Tento recept vznikl úplnou náhodou, když nám zbyl máslový krém z kávových trubiček. Nastavila jsem ho karamelovým pudingem a nový dortový krém byl na světě. Protože nemáme rádi suché dorty, korpus jsem udělala takový více vláčný až buchtový, čehož jsem dosáhla tím, že jsem místo našlehaných bílků přidala do těsta vejce celá (korpus je pak vláčnější a těžší a o něco méně nadýchaný). Zahlazování dortu jsem se naučila ve videu od blogerky Cat and cook, která v něm vše vysvětluje, takže doporučuji se na něj podívat. No a teď se už můžeme vrhnout na toho krasavce!
Nákupní seznam:
Krém
Těsto (sklenka = 350 - 400 ml)
Nákupní seznam:
Krém
- 125 g másla
- 1 karamelový puding
- 350 ml mléka
- 1 lžička instantní kávy
- 1 lžíce kávového nebo ořechového likéru
- 1 malé vejce
- 50 g cukru krupice
Těsto (sklenka = 350 - 400 ml)
- 3/4 sklenky oleje
- 1 a 1/4 sklenky mléka (v případě nutnosti přilijte)
- 1 sklenka cukru
- 2 sklenky polohrubé mouky (pokud si chcete připadat, že vlastně jíte naprosto zdravou věc, můžete použít celozrnnou - tu jsem použila i já, světlá vrstva je pak o něco tmavší /viz foto/)
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 200 g čokolády na vaření
Všechny suroviny na těsto (kromě kakaa) smícháme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a světlou (do druhé poloviny přidáme 2 lžíce kakaa) nalijeme do formy o průměru 15 - 17 cm. Dáme péct na horkovzduch na 180°C a pečeme asi hodinu. Pokud se vám též stává, že váš dort má nahoře obrovskou čepici, kvůli níž je jakékoliv zdobení prakticky neproveditelné, vymyslela jsem na to grif. Když začne být dort po stranách upečený a uprostřed se zvedat do čepice (uprostřed musí být stále tekutý), vezmeme lžičku a od středu odebereme těsto, které nalijeme do snížených částí na okrajích. Já tento proces provádím přímo v troubě, aby neklesala teplota. Když je první korpus upečený, necháme ho pod utěrkou lehce vychladnout, vyndáme z formy a upečeme druhý (tedy, pokud - stejně jako já - máte pouze jednu formu; v opačném případě lze samozřejmě péct oba korpusy současně).
Na krém vyšleháme nad vodní lázní metličkou vejce s cukrem a kávou do zhoustnutí. Necháme vychladnout a zašleháme změklé máslo a uvařený puding o pokojové teplotě. Krém je rizikový na vytváření hrudek, takže se snažte mít puding co nejvíce hladký a zašlehávat ho pomalu. Krém dáme vychladit do lednice.
Oba korpusy přepůlíme a na střídačku promažeme krémem.
Oba korpusy přepůlíme a na střídačku promažeme krémem.
Nyní přicházíme ke zdobení. Rozpustím 50 g čokolády na vaření a zdobícím sáčkem vytvořím stékající proužky (tzv. stékance), ze zbylé čokolády škrabkou na brambory uděláme hoblinky (z tvrdší čokolády vznikají kratší hoblinky a když se vám čokoláda trochu rozpustí v ruce, hoblinky se stanou delšími). Těžko se vysvětluje dělání tzv. stékanců a celkově zahlazování dortu takto písemně, takže se raději podívejte na video, na které jsem odkazovala v úvodu. Já ve zdobení vynechávám karamelovou vrstvu a stékance dělám klasicky zdobícím sáčkem, protože nevlastním lahvičku, kterou používá blogerka. Nemusíte se tedy přesně držet postupu (a bát se, i když máte jednodušší vybavení), ale video je jako základ super.
Dobře, Tei, odvolávám, co jsem tuhle řekla. Vůbec to není jednoduché sepsat, když čtu tento, a nejen tento, článek. A co teprve ty fotky, jak od profesionála. Úplně se mi sbíhají slny. 🍰 P.S. Nepřemýšela jsi, že bys postup někdy nějak jednoduše postup natočila? Vím, že to zabere mnohem více práce, ale jen jestli jsi to nezkoušela. 😄
OdpovědětVymazatPřemýšlela, ale právě, je to hodně složité ... Navíc, my máme hodně tmavý byt a těžko by se to tu točilo. Začala jsem ale videem z Amsterdamu, ale je to mé první video, tak ho zatím nebudu přidávat, až se trochu zdokonalím. Ale určitě je to zajímavý nápad. Jinak díky za pochvalu. :)
Vymazat