Dezert z pomazánkového másla s banánem

Doma mu říkáme tiramissu, já bych se ho ale nazvat takto neodvážila, protože nemá s tímto italským dezertem prakticky nic společného. Přesto se jedná o zákusek výborný a nikdo, kdo ho kdy ochutnal, nevěřil, že není z mascarpone a že se nejedná o pravé tiramissu. Nenazývejte tedy tuto pochoutku italským jménem, ale určitě vyzkoušejte, protože je to jeden z našich rodinných oblíbených receptů. Obvykle děláme dezert na plech, ale pro focení jsem využila pohárky, aby bylo dobře vidět jednotlivé vrstvy. Chutě se na plechu ale daleko lépe propojí, proto použijte raději plech.



Nákupní seznam:
  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 pomazánková másla bez příchuti s co nejnižším množstvím soli
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 5 lžiček kávy
  • 3 lžíce rumu
  • piškoty (asi 1 velký balík, ale kupte radši víc, piškoty se nikdy neztratí :))
  • 6 - 7 banánů
  • holandské kakao 
  • máslo na vymazání plechu
Vyšleháme smetany s pomazánkovými másly a cukrem. Mezitím uvaříme silnou kávu (400 ml vody a 5 lžiček kávy), přidáme do ní 3 lžíce rumu a necháme trochu vychladnout. Vymažeme plech máslem, piškoty krátce ponoříme do kávy a vytvoříme na plechu souvislou piškotovou vrstvu. Na ni natřeme polovinu ušlehaného krému, v další vrstvě nakrájené plátky banánu (Banán krájejte podélně, bude vám to ubíhat rychleji, než krájení na kolečka.), opět piškoty máčené v kávě a druhou polovinu krému. Nakonec posypeme skrz sítko kakaem. Necháme uležet přes noc v lednici.



Komentáře

Oblíbené příspěvky