Nepečený jablečný dort
Nepečené dorty se u nás těší velké oblibě, protože jsou lehké a rychlé. Pokud vám doma zbylo ještě pár uskladněných jablek, které už vypadají jako lehce scvrklé stařenky, můžete je prostřednictvím tohoto receptu jednoduše zužitkovat a nemusíte je pak vyhazovat a plýtvat jídlem. Recept pochází z dětské kuchařky od Heleny Rytířové s čarodějkou Borůfkou (ano, opravdu je tam "f"), takže jej zvládnou i menší děti třeba pro maminku k narozeninám, a nachází se též v její "dospělácké" kuchařce Nedělní menu.
Nákupní seznam:
Jablka oloupeme (Já je ráda loupu škrabkou na brambory, protože pak nejsou odřezky tak velké.), nastrouháme na hrubším struhadle, pokapeme citronovou šťávou a dáme vařit, dokud nejsou rozvařená. Hlídáme je, aby se nepřipalovala a v případě potřeby je podlijeme vodou. Vanilkový puding rozmícháme v 250 ml vody a vmícháme do rozvařených jablek. Chvíli povaříme, odstavíme a necháme směs vychladnout na pokojovou teplotu.
Dno dortové formy poklademe piškoty, pokapeme rumem nebo ovocnou šťávou a pokryjeme částí vychlazené jablečné směsi tak, aby se ucpaly otvory mezi piškoty a vytvořila se na nich malá vrstva. Pak pokračujeme opět s piškoty, šťávou a směsí, dokud nenaplníme formu - vrchní vrstva je piškotová. Poté dort přikryjeme pečicím papírem nebo alobalem, zatížíme kulatým talířem a např. lahví mléka nebo džusu. Dáme vše vychladit na alespoň 10 hodin do lednice - např. přes noc. Při podávání je možné ozdobit dort šlehačkou.
Nákupní seznam:
- 8 jablek
- 1/2 citronu
- 1 vanilkový puding
- piškoty
- šťáva z kompotu nebo rum
- šlehačka na ozdobení
Jablka oloupeme (Já je ráda loupu škrabkou na brambory, protože pak nejsou odřezky tak velké.), nastrouháme na hrubším struhadle, pokapeme citronovou šťávou a dáme vařit, dokud nejsou rozvařená. Hlídáme je, aby se nepřipalovala a v případě potřeby je podlijeme vodou. Vanilkový puding rozmícháme v 250 ml vody a vmícháme do rozvařených jablek. Chvíli povaříme, odstavíme a necháme směs vychladnout na pokojovou teplotu.
Dno dortové formy poklademe piškoty, pokapeme rumem nebo ovocnou šťávou a pokryjeme částí vychlazené jablečné směsi tak, aby se ucpaly otvory mezi piškoty a vytvořila se na nich malá vrstva. Pak pokračujeme opět s piškoty, šťávou a směsí, dokud nenaplníme formu - vrchní vrstva je piškotová. Poté dort přikryjeme pečicím papírem nebo alobalem, zatížíme kulatým talířem a např. lahví mléka nebo džusu. Dáme vše vychladit na alespoň 10 hodin do lednice - např. přes noc. Při podávání je možné ozdobit dort šlehačkou.
Komentáře
Okomentovat