Vepřo - zelo s nádivkou
Máme tu trošku náročnější recept na nedělní oběd. Knedlík jsem nahradila domácí nádivkou a místo tučného vrabce jsem použila pořádný kvalitní plátek. Kysané zelí tuto dvojku perfektně doplňuje. Nelekejte se složitější přípravy a s chutí do toho.
Nákupní seznam:
1. maso
Dáme vařit červené zelí (což trvá asi hodinu). Mezitím okořeníme vepřové plátky solí, pepřem a provensálskými bylinkami, dáme na pánev s rozpáleným olejem a opečeme. Přikryjeme pokličkou a necháme podusit. Maso kontrolujeme a přiléváme vodu.
Připravíme nádivku. Deset rohlíků natrháme na kousky, zalijeme litrem mléka a přidáme 3 vejce. Osmažíme cibulku dozlatova a přidáme ke směsi. Dochutíme majoránkou, solí (Tady opatrně - sůl je v česneku i zelenině!), pepřem, česnekem, muškátovým ořechem a přidáme jednu polévkovou lžíci zeleniny se solí. Směs smícháme, dáme do muffinových formiček a necháme péct na 180 °C, než povrch zezlátne.
Když se zelí uvaří, osmažíme na vedlejší pánvi cibuli dozlatova, přisypeme cukr, lehce zasmažíme a zalijeme octem (Poměr záleží na tom, zda máte rádi zelí kyselé či sladší; v každém případě se však dá pokrm ještě dodatečně dosladit či oživit trochou octa i úplně nakonec, takže nic není ztraceno.). Směs přilijeme do zelí (které stále vaříme). Nastrouháme menší bramboru, přidáme k ní hladkou mouku a naředíme vše trochou vody (podle konzistence zelí). Pomalu tuto směs přilijeme do zelí, čímž ho zahustíme (Osvědčilo se mi vmíchávání této směsi do zelí rychlými krouživými pohyby kovovou metličkou, nevznikají pak hrudkovité kusy.). Chvíli za občasného míchání povaříme a vypneme.
Když máme vše hotové, můžeme podávat.
Nákupní seznam:
1. maso
- 5 plátků vepřového
- provensálské koření
- sůl, pepř
- olej
- sklenice červeného kysaného zelí
- menší brambora
- ocet
- 1 cibule
- cukr krystal
- hladká mouka
- 10 rohlíků
- 3 vejce
- majoránka, sůl, pepř
- česnek (Já používám už předpřipravený domácí česnek se solí.)
- 1 l mléka
- 1 cibule
- mletá zelenina se solí (mrkev, celer, cibule, natě z celeru nebo petržele...)
- muškátový ořech
Dáme vařit červené zelí (což trvá asi hodinu). Mezitím okořeníme vepřové plátky solí, pepřem a provensálskými bylinkami, dáme na pánev s rozpáleným olejem a opečeme. Přikryjeme pokličkou a necháme podusit. Maso kontrolujeme a přiléváme vodu.
Připravíme nádivku. Deset rohlíků natrháme na kousky, zalijeme litrem mléka a přidáme 3 vejce. Osmažíme cibulku dozlatova a přidáme ke směsi. Dochutíme majoránkou, solí (Tady opatrně - sůl je v česneku i zelenině!), pepřem, česnekem, muškátovým ořechem a přidáme jednu polévkovou lžíci zeleniny se solí. Směs smícháme, dáme do muffinových formiček a necháme péct na 180 °C, než povrch zezlátne.
Když se zelí uvaří, osmažíme na vedlejší pánvi cibuli dozlatova, přisypeme cukr, lehce zasmažíme a zalijeme octem (Poměr záleží na tom, zda máte rádi zelí kyselé či sladší; v každém případě se však dá pokrm ještě dodatečně dosladit či oživit trochou octa i úplně nakonec, takže nic není ztraceno.). Směs přilijeme do zelí (které stále vaříme). Nastrouháme menší bramboru, přidáme k ní hladkou mouku a naředíme vše trochou vody (podle konzistence zelí). Pomalu tuto směs přilijeme do zelí, čímž ho zahustíme (Osvědčilo se mi vmíchávání této směsi do zelí rychlými krouživými pohyby kovovou metličkou, nevznikají pak hrudkovité kusy.). Chvíli za občasného míchání povaříme a vypneme.
Když máme vše hotové, můžeme podávat.
Komentáře
Okomentovat