Svatební koláčky

Maličké buchtičky z kynutého těsta s tvarohem uvnitř milujeme snad všichni. A protože slavíme každý den (když máme narozeniny, a pak když je nemáme...), nevidím důvod, proč si je neupéct jen tak pro radost. Recept pochází z časopisu Albert s recepty a původně byl určen k výrobě mazance, ale kynutá těsta jsou všechna velmi podobná, takže jsem z něj vytvořila buchtičky.






Nákupní seznam: 

  • 250 ml mléka
  • 160 g cukru krystal
  • kostka droždí
  • 400 g hladké mouky (Počítejte s tím, že těsto je velmi mokré, takže ještě bude třeba hodně podsypávat.)
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 4 žloutky
  • tvaroh + cukr (dle potřeby mléko)
  • rozinky
  • 1 vejce
  • hrubá mouka + máslo + cukr na drobenku
  • rum nebo máslo na potření (není nutné)
Mléko ohřejeme (jen aby bylo vlažné!), rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžíci cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme obě mouky, špetku soli, rozpuštěné máslo, cukr, 3 žloutky a nakonec přidáme kvásek. Těsto vypracujeme (dle potřeby přidáváme hladkou mouku) a necháme minimálně hodinu (klidně i víc) kynout. Pak těsto vyklopíme na vál, tvoříme malé placičky, plníme tvarohem a zabalíme do kuliček. Skládáme na plech s pečicím papírem, kde buchtičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a dáme péct asi na 160 °C dozlatova. Po vytažení můžeme ještě teplé potřít rumem nebo rozpuštěným máslem, ale není to nutné.
Tvaroh: Rozinky chvíli povaříme. Mezitím smícháme tvaroh s cukrem a 1 žloutkem, a pak přidáme rozinky.
Drobenka: Zhruba stejné množství hrubé mouky a cukru spojíme se změklým máslem do drobivé konzistence.



Komentáře

  1. Fajn, vždy jsem tyto malé dobroty obdivovala, nyní si je mohu udělat doma.:D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky