Vánoční perníčky

Dneska přináším tradiční vánoční perníčky, které má celá rodina ráda a jsou naší tradiční svačinou na lyžařských sjezdovkách. Některé ani nezdobíme polevou, aby nebyly tak sladké, ale když máme chuť na něco sladšího, máme připravené i s polevou.  Recept na perníčky přináším v den, kdy jsme je letos pekli, proto jsou ještě nenazdobené. Fotka nazdobených by měla přibýt někdy v průběhu příštích dnů, jakmile si odpočinou (a já taky :)).





Nákupní seznam:

1. těsto

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 g medu - vlažného a tekutého
  • 150 g másla - změklého
  • 3 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžičky mleté skořice + 1/2 lžičky mletého hřebíčku  (lze nahradit perníkovým kořením)
2. poleva

  • 170 - 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička citronové šťávy
Smícháme ingredience na těsto a zpracujeme rukama těsto (Jde to ztuha a je třeba trpělivost.). Těsto dáme do mikrotenového sáčku a necháme ho 24 h v lednici. Je lepší ho vyndat asi hodinu před vykrajováním. Rozválíme tenký plát (5 mm) a vykrajujeme různé tvary. Naskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 170 °C asi 15 minut. Po vytažení potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme několik dní odležet a teprve potom zdobíme.
Poleva: Cukr dvakrát prosejeme, přidáme ostatní ingredience a třeme do zbělení polevy. Pak zdobíme.





Komentáře

Oblíbené příspěvky