Tradiční vánočka (mazanec)

Recept na vánočku je snad jeden z nejtradičnějších v naší rodině. Pochází ze stařičké kuchařky (Recepty našich babiček) se starou babičkou na obalu, která je téměř ve fázi rozkladu (mám na mysli kuchařku, ne babičku :D). Recept je léty prověřen, jak si můžete všimnout na přiložené fotografii, kde mi bylo o třináct let méně. Jedinou nevýhodou receptu je, že obsahuje nesmyslně málo mléka a nám většinou do vánočky padne mnohem, mnohem víc (Vždycky jsem podobné instrukce "od oka" či "podle hustoty těsta" z duše nesnášela a vyžadovala přesný recept, a vidíte, teď je sama používám :D .) Proto na to pamatujte při nákupu surovin. Uvádím zde základní dávku z půl kila, ale to je pro nás příliš malá dávka, takže na fotce je vánočka z kila a půl.



Nákupní seznam

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/8 l mléka
  • 120 g másla
  • 30 g droždí
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce oloupaných mandlí
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • tuk na vymazání plechu

Droždí utřeme s cukrem, lžící mouky a trochou vlažného mléka na kašičku a necháme vše asi 10 minut na teplém místě, aby vzešel kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme zbylý cukr, žloutky, vykynutý kvásek, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Nakonec zapracujeme rozpuštěný tuk. Dobře vypracované těsto necháme kynout. Asi po hodině těsto převálíme, zapracujeme rozinky a necháme dál kynout (hodinu až dvě). Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 stejných dílů a rozválíme je do pramenů. Nejdříve spleteme 4 prameny (válečky) a přeneseme je na vymazaný plech. Spleteme další tři prameny (jako z vlasů cop) a položíme na spodní díl. Nahoru přijdou dva poslední spletené prameny. Upevníme špejlemi, aby se při pečení prameny nesvezly. Necháme na plechu ještě asi ½ hodiny kynout, potom potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a v předehřáté troubě upečeme.

Tip: Osvědčeným je, že necháme část vánočky (co nejdříve po upečení a vychladnutí) zamrazit. Takto se nepřejí a po několika dnech či týdnech zase přijde k duhu. Chuťově je jako čerstvě upečená.
Tip č.2: Velikonoce jsou druhým obdobím v roce, kdy vánočku snídáváme. Pokud byste si jí chtěli Velikonoce zpestřit také, můžete těsto nechat v bochánku a udělat mazanec, nebo jej klasicky spleťte jako vánočku a zatočte do kruhu (doprostřed dejte nějakou překážku, aby vám zůstal otvor). Vznikne tak velikonoční věnec.








Komentáře

Oblíbené příspěvky