Jablečný štrúdl

Tento recept pochází opět z kurzů varenihrave.cz a je to vlastně můj úplně první štrúdl. Sama jsem k tomuto dezertu nikdy neměla moc blízko (Já jsem spíš na tvaroh nebo čokoládu :D), ale moji bráchové jsou ho schopni spořádat na posezení. A i mně nakonec moc chutnal, i když mi zbyl jen jeden poslední kousek :D. Ještě podotýkám, že tento recept je pro kuchaře - začátečníky nebo pro kuchaře - spěchající (používám zde kupované listové těsto), časem určitě na mém blogu přibude recept na přípravu poctivého domácího listového těsta.






Nákupní seznam:

  • 500 listového těsta
  • 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
  • trocha strouhanky
  • 6 lžic cukru krystal
  • 8 lžiček mleté skořice
  • hladká mouka na podsypání
Pracovní plochu si poprášíme hladkou moukou, těsto rozdělíme na půl a vyválíme ho do tvaru obdélníku lehce širšího než je délka plechu, na kterém budeme štrúdl péct. Středovou část posypeme strouhankou tak, aby ze všech stran zůstal 1 cm okraj a na jedné z širších 4 cm okraj. Oddělíme si polovinu jablek, z těch vymačkáme přebytečnou šťávu (Kterou si můžeme dát jako odměnu za pečení:)) a rozprostřeme je na strouhanku. Posypeme třemi lžícemi cukru a 4 lžičkami skořice. Ohneme menší okraje a větší necháme, jak je a všechny okraje potřeme vodou, aby se lépe spojily. Začneme rolovat od širší strany s menším okrajem a skončíme u širší strany se širším okrajem. Štrúdl položíme na pečicí papír přehybem dolů a celý postup zopakujeme s druhou polovinou těsta. Poté vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova. Před koncem pečení můžeme štrúdl potřít rozšlehaným vejcem, získá tak zlatou barvu. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé řezy.



Komentáře

Oblíbené příspěvky